Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. Kraków bianca Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film