Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film