Prawdziwa włoska kuchnia, innymi słowy co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.

Idealna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić wolno jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.